Ostatnimi laty szaloną popularnością cieszy się dieta, której nazwa bierze się od nazwiska jej twórcy i orędownika Pierre Dukana. Dieta bywa nazywana również proteinową lub białkową. Jej zasadą główną jest zwiększenie spożywania białek z jednoczesnym ograniczaniem spożycia węglowodanów i tłuszczy. Na pierwszy rzut oka można by stwierdzić, że dieta polecana mogłaby być na budowanie zwiększonej masy mięśniowej w związku z podwyższonym spożywaniem białek prostych zwanych proteinami, ale osąd ten jest nie do końca słuszny. Dr Pierre Dukan podczas swych wieloletnich badań doszedł do wniosku, że skuteczność diety wcale nie musi wiązać się z codziennym rytuałem ważenia porcji żywnościowych czy skrupulatnym liczeniem kalorii. Dieta z zasady przewiduje, że można jeść ile się chce, pod warunkiem, że w danym momencie diety produkt nie znajduje się na liście produktów niedozwolonych. 

Dieta ne ma z góry określonych ram jedynych i słusznych dla wszystkich, zresztą jak każdy inny rodzaj diety. Ważne jest indywidualne podejście, a także określenie celu jaki chcemy osiągnąć stosując dietę. Sama kuracja składa się z 4 powiązanych ze sobą faz, które mają prowadzić do efektywnego zrzucenia zbęsnych ciężarów z naszego ciała.

 

Faza pierwsza nazywana bywa fazą ataku lub fazą uderzeniową i polega na agresywnym "zaatakowaniu" swoich nawyków żywieniowych, a w rezultacie, dla przeważąjącej większości kuracjuszy, ich zupełną zmianę. Fazę tą cechuje to, że w trakcie jej trwania dozwolone jest spożywanie tylko i wyłącznie produktów białkowych o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Zaleca się też spożywanie ponad 1,5 litra wody dziennie, aby uniknąć odwodnienia organizmu. Niektórzy dietetycy zalecają w tej fazie dołączyć do 1,5 łyżki otrąb owsianych w jakiejkolwiek formie. Faza ataku trwa zazwyczaj od 5 o 10 dni, jednakże pamiętać tu należy o indywidualnym podejściu do tematu. Zalecane jest również w tym czasie zwiększenie swojej aktywności fizycznej, co znacznie pomoże w uzyskaniu pożądanych efektów. Co najmniej 20 minutowy ruch dziennie jest absolutnie wskazany. Dieta w fazie ataku powinna składać się z produktów o zawartości tłuszczu poniżej 5% ze szczególnym uwzględnieniem w jej składzie następujących produktów: chuda wołowina, cielęcina, mięso z królika, mięso z kurczaka ( za wyjątkiem skór i skrzydełek ), ryby ( dorsz, tuńczyk, makrela, łosoś - z wyłaczenie tłustych konserw w oleji lub sosie), chuda szynka, jajka (ale uwaga, osoby z wysokim cholesterolem wystrzegać powinny się żółtka), nabiał z niską zawartością tłuszczu poniżej 2%, owoce morza (mięczaki, skorupiaki). Jak ognia powinno się unikać napojów z wysoką zawartością cukru.