OPEN

Sacharoza ( biały cukier buraczany ) jest najpopularniejszą i najczęściej używaną substancją słodzącą na świecie. Dorosły człowiek zjada w ciągu roku około 50 kilogramów cukru! Jest to przerażająca liczba, zważając na to iż cukier to same puste kalorie, które niszczą nasz organizm od środka. Wielu naukowców twierdzi, że cukier uzależnia, tak samo jak alkohol czy papierosy.

Spożycie chociażby kilku kryształków cukru powoduje gwałtowny skok insuliny. Jednak po krótkim czasie ona spada powodując uczucie senności, napady głodu i znużenie. Spożyty cukier odkłada się w postaci glikogenu w wątrobie, kiedy jest ona pełna zaczyna odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej.

Poza tym spożywanie białego cukru zmniejsza odporność, zwiększa podatność na infekcje. Oraz wypłukuje z naszego organizmu minerały takie jak miedź czy chrom. Znacznie zwiększa poziom cholesterolu, przyspiesza starzenie się skóry. Osoby spożywające dużo cukru są bardziej podatne na choroby zwyrodnieniowe stawów, powstawanie miażdżycy czy owrzodzenie jelita grubego.

Ponadto cukier:

- podrażnia śluzówkę żołądka

- niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Co przyczynia się również do obniżenia odporności organizmu.

- powoduje ryzyko uzależnienia się od alkoholu

- zakwasza organizm

- nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba.

- nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność.

- zaburza proces trawienia oraz wypróżniania się

- u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii

- sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty

- powoduje nadwagę

- wywołuje ataki astmy oskrzelowej

- moze powodować powstawanie kamieni żółciowych

- zwiększa ryzyko wystapienia osteoporozy

- może uszkadzać strukturę DNA i bialek

- zmieniając strukturę kolagenu sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek

- jest przyczyną alergii na pokarmy