Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

 

- 400g drobno tartej marchwi

- 130g zmielonych na mąkę płatków owsianych

- 4 jajka

- szczypta soli

- 2 łyżki oliwy lub oleju

- 2 łyżki miodu

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cynamonu

- szczypta imbiru

- 30g orzechów włoskich

- 50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)

Do dekoracji: 

- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%

- pół łyżeczki żelatyny

- płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 

3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.

4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.

5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.

6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 

7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy. 

9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)

          Smacznego!