Dużo teraz mówi się o ksylitolu, ale co to tak właściwie jest? Odpowiedź jest prosta – cukier, ale nie byle jaki cukier. Jest to cukier brzozowy, który reklamuje się jako zdrowszą wersję tradycyjnego białego cukru. Czy to prawda?

Ksylitol jest organicznym związkiem chemicznym ( C5H12O5 ) zaliczanym do pięciowęglanowych alkoholi polihydroksylowych,czyli po prostu jest cukrem alkoholowym. Pozyskuje się go z kory fińskiego drzewa brzozowego. Poza tym występuje w niektórych owocach, przykładowo w malinach, truskawkach, jagodach czy śliwkach. Czytając skład gumy do życia czy pasty do zębów, również możliwe jest znalezienie ksylitolu.

Jego wygląd i smak jest prawie takie sam jak zwykły biały cukier. Różni się tym, że można wyczuć miętowy aromat.  A więc, jakie są jego zalety?

- Nie podnosi poziomu cukru we krwi ( należy do węglowodanów wolniej wchłanialnych w - -przewodzie pokarmowym ), przez co jest polecany w szczególności dla diabetyków.

- Jest pomocny w walce z próchnicą.

- Wspomaga wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Tego właśnie pierwiastka często brakuje w diecie wielu osób.  A ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, pomaga przywracać traconą przez lata gęstość kości.

- Pomaga w problemach przy wypróżnieniu się.

- Eliminuje zajady w kącikach ust.

- Ma niski indeks glikeniczny.

- Wspomaga odporność organizmu. Daje on odczyn zasadowy, w związku z czym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

- Nadaje się do pieczenia. Nawet w wyniku wysokich temperatur nie traci swoich wartości.

- Działa odkwaszająco na organizm.

- Jest stosowany przy zapaleniu ucha środkowego

- Działa zapobiegawczo przy zapaleniu płuc i oskrzeli

- Łyżka stołowa ksylitolu zawiera tylko 34 kalorie, natomiast biały cukier aż 55!

- Ma właściwości opóźniające proces starzenia się.

Ksylitolu powinny używać osoby, które są uzależnione od spożywania zwykłego białego cukru. Cukier nie jest dobry dla naszego organizmu. Przyczynia się do próchnicy, oraz do powstawania niezliczonej ilości chorób. Ksylitol jest świetną alternatywą, działa regenerująco i naprawia szkody wyrządzone w organizmie przez zwykły biały cukier. Jest wytwarzany w formie naturalnej, przez co nie jesteśmy narażeni na działania niepożądane z jego strony.