Przepis na smaczną zupę jabłkowo-dyniową z imbirem. Może ona stanowić pierwsze danie, ale może też doskonale posłużyć jako danie główne zaspokajając doskonale głód. 

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 250 dyni ambar lub dyniowego puree
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • odrobina zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny jako dodatek

Przygotowanie:

1.Do rondelka z gotująca się wodą wrzucamy 150 g dyni oraz 1/2 jabłka (obranego), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, po czym blendujemy dokładnie.

2. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę resztę dyni oraz jabłka (nie obierałam ze skóry drugiej połówki), dodajemy przyprawy i otarty imbir, po czym gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut.

3. Gdy zupa lekko ostygnie dolewamy odrobinę mleka, dodajemy rodzynki, miód i raz jeszcze mieszamy, po czym przelewamy do dwóch miseczek i na wierzch nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego.

Smacznego!