SKŁADNIKI:

- 1 marchewka

- 1 kalarepka

- 1 pietruszka

- 1 cebula

- kawałek selera

- 2 pory ( tylko część biała)

- 1,2 l bulionu

- 4 liście włoskiej kapusty

- 4 liście zielonej sałaty

- 2 łyżki zielonego groszku

- 50 g masła klarowanego

- sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE: 

Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, kalarepkę i pietruszkę pokroić na słupki wielkości zapałki. Liście kapusty i sałaty oraz cebulę i pory poszatkować na paski tej samej wielkości co reszta warzyw. Rozgrzać w garnku masło, włożyć wszystkie pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu przez 5-8 minut, do zmięknięcia i lekkiego zarumienienia. Wlać bulion, dodać zielony groszek, posolić i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać zieloną pietruszką.

100 g tej wyśmienitej letniej zupy to jedyne 42,16 kcal, zawiera: 1,24 g białka, 2,59 g tłuszczu, 3,52 g węglowodanów oraz 1,02 błonnika.

 

Smacznego!