Zupa kapuściana zwana popularnie kapuśniakiem przez wiele lat była niemalże podstawowym produktem tygodniowego menu w wielu polskich domach. Wyparta poprzez fast-foodowe śmiecie po latach znów wraca do łask, a to za sprawą diety kapuścianej. Oto jeden z podstawowych przepisów na jej przygotowanie:

 

Składniki:

  • 400g kapusty
  • 200g cielęciny lub wołowiny
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 200g ziemniaków
  • 2 marchewki 
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

poszatkowaną kapustę i cebulę oraz mięso  zalać wrzątkiem, gotować 40min, Dodać pokrojone w plasterki lub większą kostkę ziemniaki oraz marchew, a także przecier i przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków.

Smacznego!