SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 5 bananów
  • kawałek cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru
  • 16 migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych

 

PRZYGOTOWANIE: 

Mleko połączyć z mlekiem kokosowym, włożyć kawałek cynamonu, zagotować i ostudzić. Cynamon wyjąć. Do chłodnego mleka dodać sok z pomarańczy, cukier i zmiksować razem z 4 bananami. Po zmiksowaniu wstawić do lodówki. Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na paseczki o przekroju zapałki i lekko zrumienić w piekarniku. Pozostały banan pokroić na plasterki i skropić sokiem cytrynowym. Dobrze ochłodzoną zupę przybrać plasterkami banana, posypać wiórkami kokosowymi, cynamonem i migdałami.

100 g zupy to 69,66 kcal, zawiera 2,16 g białka, 1,25 g tłuszczu, 4,31 mg cholesterolu, 12,56 g węglowodanów oraz 1,24 g błonnika.