Składniki na keksówkę:

  • Mąka graham - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Gorzkie kakao - 4 płaskie łyżki
  • Dojrzały banan - sztuka
  • Jabłko - sztuka (ok. 200g)
  • Suszone daktyle - 150g
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Kubeczek malin

Sposób przygotowania:


Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku - dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao).

Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi - ciasto powinno być gęste.

W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta - oprósz malinami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu maliny.

Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 55 minut.

          Smacznego!