2kg kg soczystych jabłek (ok.9 średnich sztuk)

  • 2 łyżeczki cynamonu cynamonu 
  • 1 szklanka mąki gryczanej ( może być też razowa ) 
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szkl ksylitolu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)

Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach  –dodajemy cynamon do jabłek i ieszamy. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek,ksylitol i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-22 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę.