Uważane za jedno z najzdrowszych owoców. Tak tak, awokado jest owocem, nie warzywem – jak to sądzi znaczna grupa ludzi.

Owoc ten zawiera sporo kalorii, w 100g – ok. 220 kcal oraz sporą ilość tłuszczy – 23g tłuszczu w 100g, lecz są to tłuszcze bardzo łatwo przyswajalne przez człowieka ( jednonienasycone i omega-3 ).

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Ponadto zawiera dużo: wapnia, fosforu oraz witamin: A, B1, B2, C, E.

Kilka korzyści, które powinny cie przekonać do jedzenia awokado:

1. Awokado jest uważane za owoc, który pomaga zapobieganiu chorobie Alzheizmera.

2. Buduje zdrowe serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi.

3. Awokado zawiera karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

4. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

5. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.