6. Posiada właściwości przeciwzapalne. Odkryto, że związki występujące w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób zapalnych i stanów zwyrodnieniowych.

7. Reguluje poziom cukru we krwi. Jednonienasycone tłuszcze w awokado mogą odwrócić odporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Awokado zawiera również rozpuszczalny błonnik, który utrzymuje stały poziom cukru.

8. Likwiduje przykry zapach z ust. Awokado jest jednym z najlepszych naturalnych składników, który czyści jamę ustną i usuwa z niej brzydki zapach. Czyści również jelita.

9. Dbałość o skórę. Olej z awokado jest używany w wielu kosmetykach ze względu na to, iż odżywia i rozświetla skórę. Pomaga również w leczeniu łuszczycy.

Jaki z tego wniosek? Zamień masło na awokado! J