Przechadzając się w sklepie na pewno nie raz zauważyłaś ocet jabłkowy. Pewnie zastanawiałaś się, co to takie? Do czego się go używa? Czy ma jakieś właściwości? Otóż ma i to wiele! Przekonasz się o tym, że warto go zakupić. ;)

Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Ocet jabłkowy to odmiana octu wytwarzana na bazie jabłek,  na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. Używany jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, majonezów i sosów.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego były już znane w starożytności. Już wtedy Egipcjanie pili rozcieńczony z wodą roztwór octu, gdyż zauważyli jego zbawienny wpływ na trawienie, zwłaszcza po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Posiada właściwości dezynfekujące, odchudzające, oczyszczające oraz przeciwalergiczne, jest więc doskonałym antyseptykiem. Wytwarzana w wyniku fermentacji substancja odznacza się także bogactwem składników odżywczych. Ponadto zawiera dużą ilość potasu, wapnia, fosforu i sodu oraz szereg innych mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym zwalcza rozwijające się z czasem w organizmie wolne rodniki. Zatem ocet ten przeciwdziała chorobom immunologicznym, zaćmie, starzeniu się skóry itp.

Omówię jednak rzecz dla was najbardziej ciekawą, ocet jabłkowy ostatnio stał się bardzo popularnym środkiem wspomagającym odchudzanie i trawienie, stąd jego częsta obecność w modnych potrawach. Kwaśny odczyn powoduje, że organizm trawi szybciej i sprawniej, co z kolei daje efektywniejsze spalanie tłuszczu. Oprócz tego ocet jabłkowy stosowany jest w postaci płukanek do dezynfekowania jamy ustnej, przecierania podrażnionej skóry, płukania wypadających włosów. Duża zawartość potasu powoduje, że jego zażywanie jest zalecane przy dolegliwościach typu: słaba pamięć, bóle stawów, bezsenność, zaparcia.

Jak spożywać ocet jabłkowy?

2 łyżeczki octu na pół szklanki przegotowanej wody. W celu przełamania ostrego smaku można dodać łyżeczkę miodu. Taki roztwór należy wypijać około pól godziny przed śniadaniem. Nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego w jego naturalnej postaci. Nie powinny tego robić zwłaszcza osoby borykające z chorobami układu trawiennego typu wrzody.