Wartości odżywcze czerwonej cebuli w 100g:

Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1, 10 g
Tłuszcz – 0, 10 g
Węglowodany – 9, 34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g

Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna – 0,116 mg
Witamina B6  – 0,120 mg
Kwas foliowy –  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0, 21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg

 

Posiada działania odkwaszające i przeciwzapalne.

Molekuły siarki zwiększają aktywność makrofagów, które są odpowiedzialne za działanie układu odpornościowego i reakcje zapalne. Cebula zawiera antyoksydanty, dzięki którym wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ilość kwasów w organizmie. Im mniejsza kwasowość płynów organizmu, tym mniejsze ryzyko powstania stanu zapalnego, czyli działanie substancji zawartych w czerwonej cebuli idealnie się uzupełnia.

Poprawa stanu kości i tkanki łącznej.

Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że czerwona cebula pozwala zwiększyć gęstość kości, także u kobiet, które są w wieku około menopauzalnym. To także wpływ siarki.

 

Zapobieganie nowotworom.

Badania wykazały, że cebula pozwala zapobiegać wielu rodzajom nowotworów. Może być przyjmowana nawet w małych ilościach, dlatego dodawaj ją do potraw, gdy tylko masz okazję. Pamiętaj, by nie poddawać jej obróbce termicznej – działanie jest tylko wtedy, gdy cebula piecze.

Utrzymuje na odpowiednim poziomie cukier.

Surowa cebula stymuluję produkcję insuliny, więc jeśli masz cukrzycę jedz więcej surowej cebuli niż zwykle.

Łagodzi zaparcia.

Zawiera dużą porcję błonnika, co pomaga przy zaparciach. Cebula wspomaga również oczyszczanie jelit z toksyn.

Leczy ból gardła.

Sok z cebuli jest powszechnie znany i używany do leczenia kaszlu i bólu gardła.  Kuracja nim daje znakomite wyniki.

Hamuję krwawienie z nosa.

Jeśli zdarzy wam się krwawienie z nosa, spróbuj wchłonąć opary z ½ połowy cebuli. Niektórzy mówią, iż to pomaga w zatamowaniu krwawienia.

Leczenie kaca.

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

 

 

Niestety cebuli nie może spożywać każdy. Wykluczyć ją bądź ograniczyć w dużym stopniu powinny osoby z chorobami nerek, wątroby, zapaleniem jelit, bądź osoby z innymi chorobami układu pokarmowego.