Kurkuma pochodzi z ten samej rodziny co imbir, mają zbliżone właściwości, a nawet i wygląd. Kurkuma jest rozgrzewająca i lekko pikantna w smaku. Jej głównym składnikiem jest kurkumina ( jest ona jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym ), której zawdzięcza swój intensywny pomarańczowo- żółty kolor oraz właściwości lecznicze. 

Zapewne kojarzy się ona nam wszystkim z daniami curry. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, dlatego że stymuluje trawienie białek. Kurkuma oprócz swoich licznych zastosowań w kuchni, jest wykorzystywana również w produkcji kosmetyków. Ale najważniejsze dla - od tysiecy lat znajduje swoje zastosowanie z medycynie naturalnej. 

Kurkuma od lat była stosowana w starożytnej medycynie, szczególnie w Indonezji i Azjii Południowo- Wschodniej. Jej silne działania pomagały zapobiegać przewlekłym chorobom takim jak choroby serca, cukrzyca, demencja starcza, choroby zwyrodnieniowe, a nawet przyspieszała gojenie ran. 

Korzyści jakie niesie spożywanie kurkumy:

1. Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, przydaje się w dezynfekcji oparzeń i skaleczeń. 

2. Naturalnie odtruwa wątrobe.

3. Zapobiega przerzutom różnych form raka. 

4. Spowalnia postęp choroby Alzheimera.

5. Zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci. 

6. Spowalnia progresje stwardnienia rozsianego. 

7. Jest silnym naturalnym środkiem przeciwbólowym.

8. Zwiększa efekty chemioterapii.

9. W medycynie chińskiej stosowana przy leczeniu depresji. 

10. Badania wykazały, że zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach.

11. Pomaga w metaboliźmie tłuszczów co lepiej kontroluje wagę.

12. Ze względu na właściwości przeciwzapalne jest naturalnym środkiem przy leczeniu zapalenia stawów.

13. Przyspiesza gojenie się ran.

14. Pomaga w leczeniu łuszczycy.

15. Uspokaja rozstrój żołądka.

16. Zwiększa produkcje kolagenu w skórze i stawach.

17. Redukuje poziom złego cholesterolu.

18. Hamuje rozwój cukrzycy typu II

19. Wspomaga procesy trawienne. 

20. Hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organiźmie. 

21. Przyspiesza regenerację i zmiejsza bóle stawów. 

 

Naukowcy UCLA stwierdzili, że zażywanie jednej łyżeczki kurkumy dziennie jest w stanie zapobiec rakotwórczym mutacjom genu DNA. 

Najlepiej spożywać kurkumę na ciepło z tłuszczem. Wtedy po ok. 1 godzinie od spożywania stężenie metabolitów kurkumy jest najwyższe. 

Jak ją przemycać? Proponuję ci poranny napój z dodatkiem kurkumy :)

 

- 1 szklanka wrzącej wody

- szczypta imbiru

- pół łyżeczki kurkumy

- 1 łyżeczka miodu

- szczypta pieprzu cayenne

 

Wszystkie składniki oprócz miodu dodać do wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać miód i spożywać na czczo przed śniadaniem ;) Warto!