Cynamon zapewne kojarzy się wszystkim z pieczonymi jabłkami, grzańcem, piernikami, szarlotką itp..Czym tak naprawdę jest i jakie posiada zalety?

Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego magicznych właściwości. Współcześnie, wyciągi z kory cynamonu służą do leczenia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego (niestrawności, wzdęcia, brak łaknienia). Cynamon poprawia trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Poprawia funkcje poznawcze, sprawność umysłową oraz pamięć. Oczywiście to nie koniec, poniżej przedstawię wam kilka innych powodów dlaczego warto wprowadzić te przyprawę do naszej kuchni.

1 – Jest doskonałym źródłem manganu, żelaza, błonnika oraz wapnia.

2 – Badania wykazały, że pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL

3 – Z kolei inne badania dowodzą, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych

4 – Pół łyżeczki cynamonu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów

 

5 – Aromat cynamonu poprawia pamięć