Ale nie tylko kuchnia była jego przeznaczeniem. Wiadomo, że od dawien dawna był czosnek stosowany jako roślina lecznicza. I chociaż w bardzo odległych czasach nikt nie badał jego cudownych właściwości, to jednak jego medyczne zastosowanie było bardzo powszechne. W dzisiejszych czasach naukowcy bardzo dokładnie zbadali jego właściwości i opisali skąd się bierze jego cudowna moc. Otóż kluczem jest zawarta w czosnku allicyna, nadając mu właśnie wspaniałe właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.

 

Niektórzy naukowcy twierdzą, że czosnek może być stosowany w leczeniu wysokiego poziomu cholesteloru. Można go również stosować w leczeniu pasożytów, przy problemach z trawieniem, a także przy problemach z oddychaniem. Regularne jedzenie czosnku pomaga obniżyć ciśnienie krwi, pomaga obniżyć również poziom cukru, wzmacnia układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych żołądka, przełyku czy okrężnicy.