3. Nadmiar soli. Spożywanie jej w zbyt dużych ilościach zatrzymuje wodę, zwiększa ryzyko zachorowań. Zbyt duże spożycie soli dodatkowo wpływa niekorzystnie na stan układu krążenia,  zwiększa ryzyko udaru mózgu, może także prowadzić do zwiększenia masy lewej komory serca i włóknienia mięśnia serca, które są czynnikami rozwoju niewydolności serca. Podwyższone jest też ryzyko rozwoju raka żołądka. Sód, spożywany w zbyt dużych ilościach, zwiększa wydalanie wapnia z moczem, co może zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy oraz kamicy nerkowej.
Oprócz tego wysokie spożycie soli może niekorzystnie oddziaływać na funkcjonowanie płuc przy takich chorobach jak zapalenie oskrzeli czy astma.

 

4. Powietrze. Suche lub gorące może przyczyniać się do zatrzymania wody. Dzieje się tak dlatego, że krew krąży wolniej w nadmiernie rozszerzonych żyłach, przez co woda łatwiej przez nie przenika i zalega w organizmie.