Nietolerancja pokarmowa, napewno słyszałeś o niej nie raz. Jednak nigdy nie zastanawiałeś się, czy być może dotyka ona również ciebie. Niestety nietolerancje pokarmowe dotyczą każdego. Chcąc czy nie chcąc.

To co jemy w bardzo dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety bardzo duża część ludzi to lekceważy. Wpycha w siebie tzw. syfne jedzenie, najbardziej przetworzone, uczulające, wypchane wypełniaczami i aromatami. Tak w skrócie - czym jest nietoleracja pokarmowa? Jest to niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na spożywane pokarmy. Nazywana jest chorobą XXI wieku. Należy jednak pamiętać, iż możliwe manifestacje tej choroby są bardzo zróżnicowane.

Czy czujcie chroniczne zmęczenie, miewacie nawracające bóle migrenowe, zaburzenia układu pokarmowego, problemy skórne, niedomagania układu oddechowego, zaparcia, biegunki, wzdęcia, duszności, refluksy, a nawet silne skurcze? Tłumaczycie sobie, że to tylko chwilowe, sięgacie po tabletki, udajecie się do lekarza, który zapisuje wam antybiotyk. Niszczycie w ten sposób swoją mikroflowę jelitową. A tymczasem przyczyną wszystkiego jest niewłaściwe odżywianie.

 

Muszę się wspomnieć o różnicy między nietolerancją pokarmową, a alergią. Otóż, to nie jest wcale to samo. Typowa alergia objawia się natychmiast, zazwyczaj jest to kilka minut bądź godzin. Występuje wtedy ostra reakcja naszego układu immunologicznego. Najczęstszymi alergenami są orzeszki ziemne, migdały, jaja, mleko, ryby. Najczęstszymi objawami są katar, kichanie, wysypka, opuchlizna ( oczy, gardło, usta, kostki), świąd, wzdęcia, rozwolnienie, wymioty. Jeśli alergia jest lekceważona po pewnym czasie może okazać się nawet śmiertelna. Organizm alergika mający kontakt z substancją uczulająca, wytwarza przeciwciała IgE, które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli taka osoba po długiej przerwie spożyje pokarm na który jest uczulona wywoła ona odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji.

W przypadku nietolerancji pokarmowych reakcja organizmu na spożyty pokarm jest dłuższa, nawet do kilku dni. Jest to tzw. nietolerancja pokarmowa ukryta IgG zależna. Niestety, możemy wykazywać nietolerancja kilku produktów w tym samym czasie. Dlatego jest trudniejsza do wykrycia, przez to człowiek nie jest świadomy tego, że w ogóle cierpi na taką nietolerancje. Człowiek myśli, że nic się nie dzieje, nic mu nie dolega, żaden pokarm nie wywołuje u niego żadnych schorzeń, a tymczasem ukryta, opóźniona reakcja pokarmowa wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, który po kilku dniach, tygodniach może wywołać najróżniejsze objawy i choroby. Po wielu latach może doprowadzić do poważniejszych problemów, chociażby do nowotworu, choroby Alzheimera. W praktyce wygląda to też tak, że według człowieka nietolerancja przebiega bezobjawowo, a problemy zaczynają sie dopiero po 40-50 roku życia. Schorzenia takie jak nadwaga, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, problemy z trzustką i sercem.

Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, jesteś aktywny odżywiasz się zdrowo i racjonalnie, jesteś świadom objawów swojego organizmu i potrafisz je natychmiast zwalczać, czy redukować, jeśli nie chorujesz zbyt często i nie miewasz żadnych problemów wyżej lub niżej wspomnianych to brawa dla Ciebie! Istnieje duża szansa, że nie cierpisz na nietolerancję. Jeśli tylko od czasu do czasu masz nieznaczne objawy po jednorazowych spożyciu pewnych pokarmów, które nie goszczą u ciebie w diecie na co dzień chociażby po Cheat Meal'u. Moje gratulacje dla Ciebie! :)

Istnieje też druga strona. Odżywiasz się "zdrowo", jesteś aktywny. Jednak mimo to występuje u Ciebie jakikolwiek z niżej podanych objawów? Wtedy możesz być pewien, że cierpisz na nietolerancję pokarmową.

Od razu nadmienię, że jeśli udasz się do lekarza z którym kolwiek z objawów to nie licz na to, że zdiagnozuje on u Ciebie nietolerancję pokarmową. Jak już wspominałam wcześniej lekarz skaże Cię na najgorsze co może być dla naszego organizmu, czyli antybiotykoterapia. Lekarz leczy skutki nietolerancji, nie jej źródła.

Oto lista najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowych:

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm (wszelkie problemy ze stawami)
  • Astma
  • Problemy z koncentracją
  • Hiperaktywność (najczęściej od razu kwalifikowana do ADHD) – nie taka jaką zazwyczaj wykazują wszystkie małe dzieci
  • Moczenie mimowolne nocne – często obserwowane u dzieci
  • Wzdęcia, zgagi, wydęty brzuszek u dzieci
  • Zapalenia górnych dróg oddechowych – zatoki, ucho, gardło, krtań, oskrzela, płuca
  • Celiakia, zespół złego wchłaniania
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Problemy z wypróżnianiem – biegunki na przemian z zaparciem (trwające latami)
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Nieżyt żołądka
  • Zapalenie jelit, zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Bezsenność, zaburzenia snu
  • Świąd skóry, pokrzywka, trądzik, grzybice
  • Migrena
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Co polegam? Wykonanie testu na nietolerancje pokarmową. Zdaję sobie sprawę, że ceny nie zachęcają, ale naprawdę uważam, że warto jednorazowo wydać trochę więcej i być w 100% pewnym jakich produktów unikać. Gdyby porównać cenę testu, a ilość pieniędzy które wydasz na leki przez wszystkie kolejne lata, na każde migreny, wzdęcia, biegunki itp, to różnica będzie ogromna.

A co poza tym? Obserwuj swój organizm. Postaraj się go poznać na tyle, żeby wiedzieć na co możesz sobie pozwolić, a na co niekoniecznie.

Może wspomnę też o produktach, które nas uczulają i powinny być testowane w testach na nietolerancje

o    zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies

o    orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja

o    mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina

o    ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

o    warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta)

o    owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory

o    inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże

Przecierasz oczy z nie dowierzenia?  Jak widać wiele produktów może cie uczulać, a nawet o tym nie wiesz.

 

Czy nadal będziesz lekceważyć ten problem? Jak widać skutki tego mogą być tragiczne. Żyjemy w XXI wieku, gdzie wszystko jest przetworzone, nawet warzywa i owoce wypchane są pestycydami, mięso napakowane antybiotykami. Żyjąc w ciągłym biegu i natłoku trudno zadbać o siebie. Jednak pamiętaj, zdrowie mamy tylko jedno! Warto je pielęgnować. Nie tylko dla rodziny i najbliższych, ale przede wszystkim dla samego Siebie! :)